Brandstof besparen, niet zo moeilijk. Toch? Een actueler thema dan ooit tevoren, Dirk Smink neemt de beginselen nog eens door…Er was eens… Een auto. En om dan maar te beginnen met de eerste auto die voor de massa beschikbaar was: Dat was natuurlijk de A-Ford. Destijds nog niet geplaagd door allerlei regelingen zoals wegenbelasting, emissie-eisen en milieutax etc, kon in een vrij korte tijd opeens een enorm groot deel van de bevolking auto rijden.

Inmiddels vele decennia verder, zijn we opeens wel heel bewust van de dure brandstof die er in onze auto’s gaat. Natuurlijk speelt de toegenomen wegenbelasting en druk op de olieprijs (en daarmee de prijs aan de pomp) een grote rol.

Dus: Wat te doen voor een goedkopere rit?

Dat blijkt gelukkig helemaal niet zo moeilijk. Vergeet waterinjectie, NOS-systemen of chiptuning. In de praktijk van onze reparatie- en diagnosewerkplaats zien we elke dag auto’s binnenkomen waar op eenvoudige wijze aan te besparen valt. Elke kilometer weer! Meest voorkomende oorzaken onnodig hoog brandstofverbruik:

Te lage bandenspanning. Meer dan 50% van alle auto’s rijdt dagelijks met te lage druk in de banden. Niet iedereen checkt dit regelmatig (1keer per maand is genoeg). Systemen bij tankstations kloppen vaker niet dan wel. Dus: Rijdt even langs bij Dorpsgarage, altijd klaar terwijl u wacht.

Een of meerdere remmen komen niet geheel vrij. Een andere oorzaak die we vaak tegenkomen; Door het rijden van weinig afstand, onbruik of achterstallig onderhoud blijft een rem aanslepen. Dan is het dus net alsof de auto constant tegengehouden wordt. 1 keer raden wat dit met het brandstofverbruik doet… Een snelle check in de werkplaats tackelt dit pijnpunt. 20% van alle auto’s heeft dringend onderhoud aan de remmen nodig.

Verstopte luchtfilters en andere motorvervuiling. Van alle bij onderhoudsinspecties gedemonteerde luchtfilters en bougies is ongeveer de helft verstopt geraakt of versleten. En de auto die weinig rijdt met als gevolg een gezellig knus muizennestje waarbij de familie muis zich door het luchtfilter heen gevreten had, zullen we ook niet snel vergeten 😉

En niet te vergeten: Wat voor een “gewone” auto opgaat, werkt bij hybride en elektrisch aangedreven auto’s natuurlijk net zo. Grotere range? Pak bovenstaande punten aan!

Waarbij in het bijzonder de remmen van elektrische en hybride auto’s erg snel vast komen te zitten. Immers: Terugwinnen of regenereren – uitrollen waarbij de elektrische accu bijgeladen wordt – is een actie waarbij de remmen niets doen. Door het gebrek aan beweging komen deze eerder vast te zitten als bij de gemiddelde auto met brandstofmotor.

 

Kortom: Zuiniger rijden? Dat kan al snel! Maak meteen een afspraak of kom langs voor meer informatie.

Goedkoper autorijden kan heel simpel zijn.