Een Ford Focus rijdt perfect, maar loopt niet altijd stationair. Dirk stelt diagnose.
Een Ford Focus wordt bij ons gebracht met als klacht: de motor loopt zeer onregelmatig stationair en valt soms zelfs helemaal uit. Erg vervelend natuurlijk, als je bijvoorbeeld op een kruising af rijdt en terugschakelt, maar tegen de tijd dat je de koppeling los wilt laten om in een lagere versnelling verder te rijden de motor is uitgevallen waardoor de stuurbekrachtiging er ook mee opgehouden is en de controlelampjes op het dashboard gaan branden…
Diagnose. Ook bij deze auto is er geen lampje op het dashboard gaan branden. Dit betekend dat de computers in de auto zelf niet in de gaten hebben dat er iets niet klopt. Dit lijkt bijzonder, maar is iets wat wij in de werkplaatspraktijk van alledag regelmatig tegenkomen.
Natuurlijk wordt toch onze uitleesapparatuur aangesloten op de EOBD (Electronic On-board Diagnosis) van de auto, om te bekijken of er wellicht een oudere storing in het geheugen van motormanagement (ECU) of één van de andere regelapparaten aanwezig is. Gezien het feit dat onze klant deze auto pas sinds kort in bezit heeft, zijn er mogelijk oudere storingen te vinden.
Dit levert geen gevonden storingen op, dus begint het “betere” speurwerk: We gaan met onze uitleescomputer meekijken met de waardes die de diverse sensoren die in en om de motor gemonteerd zitten, daadwerkelijk naar de ECU sturen. Want deze computer die de motor aan moet sturen, is in beginsel afhankelijk van deze gemeten waardes.
Hierbij zijn altijd basiswaardes belangrijk, is het buiten bijvoorbeeld 20 graden maar wordt de temperatuur van de aangezogen lucht aangegeven als 80 graden, dan is er waarschijnlijk iets mis met de sensor die deze waarde meet. Zo bekijken we achtereenvolgens alle ingaande signalen van de ECU. Hieruit lijkt alles normaal te functioneren. Met de nadruk op lijkt, want de motor loopt natuurlijk niet goed.
We doen een alternatieve meting, door onze 4-gastester in de uitlaat te steken kunnen we beoordelen hoe de verbrandingswaardes zijn. Hieruit blijkt een goede werking van de katalysator (en dus correcte mengselbereiding) maar een iets te hoog lambdagetal van 1,009. Dit geeft aan dat de uitlaatgassamenstelling een zuurstofoverschot heeft, waarbij als oorzaak gedacht moet worden aan valse lucht – in dit geval na de verbranding oftewel een lek in de uitlaat.
Ondertussen hebben we natuurlijk al even onder de motorkap gekeken of er geen voor de hand liggende oorzaken te constateren zijn, zoals losliggende vacuümslangen, beschadigde bedrading (lees ook onze eerdere blog over steenmarters, toevallig ook bij een Ford Focus) etc. Hierbij valt een lichte geur van uitlaatgassen waar te nemen.
Daarom gaan we de uitlaat eens wat beter inspecteren, en aangezien bij deze modellen Ford Focus (en bij veel andere merken trouwens ook) scheuren in het uitlaatspruitstuk met enige regelmaat voorkomen, demonteren we het hitteschild wat er omheen zit. Er lijken enkele haarscheurtjes in het spruitstuk te zitten.
Om dit uit te sluiten moet het complete uitlaatspruitstuk gedemonteerd worden. Voordat we dit gaan doen, wordt eerst een begroting gemaakt en contact opgenomen met de klant. Na toestemming voor deze laatste controle wordt deze klus ingepland.
Op de dag waarop we het spruitstuk daadwerkelijk willen gaan demonteren, rijden we de auto naar binnen en blijft het oliedruklampje branden! Hierop controleren we achtereenvolgens of er wel voldoende olie in de motor zit, of de oliedruksensor goed werkt, of het dashboard correct aangeeft wat de sensor zegt en tenslotte sluiten we onze werkplaats – oliedrukmeter aan om bevestigd te krijgen dat er toch echt totaal geen druk wordt opgebouwd.
Dit betekend dat er een klusje bij komt, om nu uit te zoeken waarom er geen oliedruk wordt opgebouwd moet namelijk allereerst de carterpan gedemonteerd worden zodat we kunnen zien of de zeef waarmee de oliepomp de olie vanaf onder aan moet zuigen, niet verstopt zit. Deze klus leent zich ook meteen voor controle op overige vervuilingen en slijtage aan de krukastap/drijfstanglagers.
Maar eerst: Opnieuw contact met de eigenaar van de auto opnemen zodat deze weet waar hij aan toe is.
Daarna wordt begonnen met de klus, waaruit al snel blijkt dat de oorzaak zich bevind in een defecte oliepomp. De drukregelaar die daarin zit, is duidelijk eens door iemand bijgevijld of bewerkt! Als gevolg hiervan is de regelplunjer die erin zat afgebroken. Dit verstopt het oliekanaal van de pomp naar het oliefilter. Oorzaak gevonden…
De oplossingen:
- Nieuwe oliepomp
- Nieuwe distributieriem en waterpomp (want dit is nu eenmaal toch gedemonteerd)
- Uitlaatspruitstuk repareren
- Het smeersysteem van het motorblok flushen oftewel schoonspoelen om alle verontreiniging teniet te doen
Nu duidelijk is waar deze motor last van had, zijn de oplossingen redelijk voor de hand liggend:
Als gevolg van de luchtlekkage in het uitlaatspruitstuk gaven de uitlaatgassensors (lambdasondes) aan, dat er een minimale hoeveelheid teveel zuurstof in de uitlaatgassen aanwezig was. Als gevolg hiervan, gaat de computer meer brandstof inspuiten. Daar reageert de motor op, door iets te hoog stationair toerental aan te nemen. Dit wordt natuurlijk ook weer gemeten door de ECU, die probeert het toerental omlaag te krijgen door de inspuittijden te verkorten. Hierdoor ontstaan 2 dingen:
- Op en neer gaan van het toerental met af en toe volledig uitvallen van de motor
- Vervuiling van de motor en de katalysator
Oorzaken wegnemen is dan ook de luchtlekkage verhelpen. Tijdens deze klussen werden ook nog een verkeerd afgestelde distributieriem en defecte looprol van de multiriem geconstateerd en gerepareerd.
Nieuwe oliepomp monteren en het motorblok flushen oftewel schoonspoelen voorkomt nieuwe toekomstige problemen als gevolg van deze eerdere storingen.
Op de foto is het haarscheurtje in het spruitstuk net te zien. Deze auto rijdt inmiddels weer als een zonnetje en kan naar verwachting nog jaren mee 😉