Steeds meer autofabrikanten adverteren met long-life onderhoud. Weinig onderhoudskosten! Dat klinkt leuk. Is dat in de praktijk ook de heilige graal? Deel 2 over dit dubbelzinnige thema.
Tja, het liefste zullen heel veel mensen, bedrijven en fleetowners wel graag een onderhoudsvrije auto willen hebben. Dat lukt tot op de dag van vandaag niet. Tóch heeft de auto-industrie wel iets bedacht, waardoor hun auto’s aantrekkelijk zijn qua vaste kosten: Het Long-life onderhoud.
Wat betekend het? Een merk dat hiermee erg vroeg kwam, was Volkswagen met de VW Golf type 4. Deze behoefde, afhankelijk van de omstandigheden waarbij deze gebruikt werd en welke uitvoering van de auto het was, slechts eens in de 50.000km nieuwe motorolie.
Sindsdien zijn vele merken gevolgd met lange intervallen, al dan niet onder een eigen bedachte, aantrekkelijke noemer want een beetje knappe marketing bedrijven is geen autofabrikant vreemd.
Werden auto’s in de jaren 80 en 90 nog geacht iedere 15.000km bij een werkplaats te verschijnen, tegenwoordig zijn intervallen tot 70.000km en meer voor personenauto’s en bedrijfsauto’s tot 3500kg eerder regel dan uitzondering.
Maar eh, 70.000km?! Dan zou een auto bij de tellerstand van 280.000km pas voor de 4e keer in een werkplaats komen….
Dat gaat niet zomaar. even 2 invalshoeken: 1.: Fabrikanten schrijven onderhoudsadviezen, voor de periode waarin de auto binnen de fabrieksgarantie valt. punt 2.: Wanneer een dergelijke lange termijn wordt geadviseerd, gaat het vaak over alleen de verversingstermijn van de motorolie. Los van het feit, of het verstandig is motorolie zo lang te laten zitten, komt er gegarandeerd allerlei aanvullend onderhoud bij kijken om storingsvrij te blijven rijden.
Immers: Banden, remblokken, voorraad van ruitenwisservloeistof, de bandenspanning en diverse systemen die nu eenmaal zwaar belast zijn tijdens het gebruik van een auto, moeten wel degelijk worden nagekeken voordat een opgegeven termijn van vele tienduizenden kilometers overschreden is.
Verder geldt natuurlijk dat naarmate de leeftijd van een auto toeneemt, het soort onderhoud veranderd. Immers: Met als uiterste een totale restauratie. Wat voor een Rolls-Royce misschien heel leuk en lonend is om te doen, maar voor de gemiddelde Opel, Renault of Toyota-eigenaar iets is dat je liever voorkomt. Of in elk geval de kosten ervan.
Waarbij preventief onderhoud dan ook helpt om zaken op orde te houden – of om vroegtijdig te signaleren wanneer het verstandig is om een auto te gaan vervangen.
Deel 1 van “Longlife-onderhoud-blog” gemist? Klik hier!
Meer weten? Loop gerust binnen bij Dorpsgarage Odoorn en vraag Dirk of Geert naar de voor- en tegens bij Long-life onderhoud. Of regel alles meteen goed en meldt je aan voor auto-onderhoudplan.