Een klant komt binnen met een Peugeot 206 Plus uit 2010 met 1.1 liter benzinemotor. Er is een storing: als de motor op temperatuur komt, begint deze in te houden. Het motorstoringslampje gaat ook aan, en de motor lijkt op 3 cilinders te lopen.
Een merkdealer is er al mee bezig geweest, maar nadat tot 2 x toe bobines zijn vervangen en exact dezelfde klacht weer terugkomt, is de klant het vertrouwen een beetje kwijt en klopt bij BandenPunt aan voor een “second opinion”.
Wij nemen de klus aan, en zorgen dat het zo gepland wordt dat de auto eerst een nacht blijft staan nadat deze gebracht is. Zo kunnen we de motor ook in koude toestand beoordelen.
We beginnen met globale controle’s: Hoe is het niveau van koelvloeistof, oliepeil, multiriemen en distributie? Zijn er hoorbare of zichtbare schades aan draaiende delen, of aan de bedrading bij met name de ontsteking en injectie (steenmarterschade komt nogal eens voor!) en de auto wordt uitgelezen.
Het uitlezen geeft een bekende storing, die onze diagnosecomputer “cilinderoverslag” noemt. Dit is lange tijd een storing geweest die aangaf dat een bobine of bougie defect was.
We schrijven de storingen op, en wissen dan alle storingen. Zo wordt voorkomen dat op een oudere storing wordt gefocust – in het geval de garage die de bobine verving dit vergeten had.
We demonteren alle 4 de bobines en de 4 bougie’s voor inspectie. Alles ziet er prima uit, dus zetten we alles weer op de plaats en maken een proefrit.
De auto start goed en slaat meteen aan, ook tijdens de proefrit is er de eerste 15 minuten niets bijzonders aan de hand. Op het moment dat we weer terugkomen bij de garage loopt de auto echter niet lekker stationair, het schud een beetje en af en toe ploft de uitlaat zachtjes. Dit geeft niet alleen aan dat er inderdaad 1 cilinder een slechte verbranding heeft, maar het lijkt zelfs of er uitlaatgassen terug naar binnen worden gezogen.
Dit doet vermoeden dat de oorzaak in de kleptiming gezocht moet worden. Nu kun je de cilinderkop van de motor scheiden voor diagnose (en de cilinderkop zelfs naar een revisiebedrijf brengen) maar dan maak je wel erg veel uren – terwijl de klant vooral met zo weinig mogelijk diagnosekosten wil weten wat er aan de hand is.
Daarom wordt een slimmere en snellere methode gebruikt: We gaan met de video-endoscoop in de verbrandingsruimte kijken.
Om een goede ingang te krijgen, demonteren we het inlaatspruitstuk en de bougies. Bij deze inspectie zien we vervuiling die je mag verwachten bij deze leeftijd (4 jaar) en circa 73.000km. Wel valt op dat 1 cilinder een stuk schoner is als de andere 3. Dit kan duiden op een koelvloeistoflekkage.
Hierop wordt besloten een UV-reactieve vloeistof aan de koelvloeistoftank toe te voegen.
Als hier enige tijd mee gereden wordt, kunnen we opnieuw met de video-endoscoop kijken en beoordelen of er lekkage’s zijn.
De toevoeging wordt in het koelsysteem gedaan en we nemen contact op met de klant, zodat deze zelf de kilometers kan rijden die nodig zijn om de UV-vloeistof te verspreiden.
Na 2 weken maken we een nieuwe afspraak waarbij we weer inlaatspruitstuk en bougies demonteren en met de video-endoscoop naar binnen gaan….
En inderdaad, bij cilinder 1 zijn duidelijk leksporen te zien!
Nu we weten waar de klachten vandaan komen, kunnen we een oplossing bieden en een begroting maken. Dit betekend een cilinderkoprevisie. Een kleine adder onder het gras hierbij: Soms is niet de pakking die voor de afdichting zorgt stuk, maar is de cilinderkop zelf gescheurd – die in dat geval vervangen zal moeten worden. Meestal is echter de pakking de oorzaak.
Na contact met de klant –die blij is dat er eindelijk een oplossing voorhanden is- wordt de cilinderkop gedemonteerd. Hierbij blijkt dat 1 van de inlaatkleppen als gevolg van de koelvloeistoflekkage naar de verbrandingsruimte, kromgetrokken is. Hierdoor dicht deze niet meer volledig af als de motor warm wordt, wat de klachten veroorzaakt. De opgeslagen storing is een reactie van de ECU (motorregelapparaat) die nou eenmaal deze conclusie verbind aan het gedrag van de motor.
Bij de merkdealer moet men gedacht hebben dat de opgeslagen storing een defecte bobine was. Tegen de tijd dat er dan een nieuwe gemonteerd was, was de motor voldoende afgekoeld om weer normaal te kunnen lopen.
Tags: 6DV 4DV PSA1.6 diesel 1.6HDI 1.4HDI dieselgate cilinderkoplekkage hdi mist vermogen