Na montage van nieuwe remschijven en remblokken aan de voorkant, trilt de auto in het stuurwiel wanneer er geremd wordt.
Het leek zo’n goed idee: De remblokken en remschijven vervangen omdat deze versleten waren. Als vervanger van de versleten remdelen werd op advies van Technisch Specialist Smink door Dorpsgarage Nieuw-Buinen geen originele set gemonteerd, maar een set remblokken en remschijven van het bekende merk EBC.
Volvo S80 remperikelen.
Na montage waren er echter trillingen voelbaar…
Ook is merkbaar dat bij remmen vanaf stapvoets tot aan stilstaan de remkracht niet oneenparig op de remmen wordt overgebracht; bij gelijke druk op het rempedaal is de vertraging merkbaar harder en zachter.
Mijn eerste gedachte is een slingering in 1 van de nieuwe remschijven, een zogeheten kromme remschijf. Dit kan een enkele keer voorkomen bij een nieuw onderdeel.
Om uitsluitsel te krijgen, gebruiken we onze micrometer voor remschijven, wordt ook wel slingermeter of balansmeter genoemd. Hiermee kan in beeld gebracht worden of, en in hoeverre een remschijf naar binnen en buiten slingert / of dat er in elk geval verschillen in de oppervlakte merkbaar zijn aan de buitenzijden van de remschijf.
De meting op het rechter voorwiel geeft een uitslag van 1 micrometer (dus: 1 tiende millimeter!) wat geen probleem zou mogen zijn. De linker remschijf geeft echter een uitslag van 28 micrometer. Dat is teveel en beslist de oorzaak van de ondervonden problemen. Nu willen we weten of dit aan de remschijf zelf ligt, of aan de naaf waar deze tegenaan gemonteerd wordt. We demonteren daarom de remschijf van de naaf (de wielnaaf met daarin het wiellager wordt ook wel de “hub” genoemd) en meten of de naaf ook een slingering heeft. Hier meten we ook een slingering, en wel zo’n 20 micrometer. Dit is dezelfde als in de remschijf; omdat de remschijf een grotere diameter heeft als de wielnaaf meet je een wat kleinere uitslag.
Oorzaak blijkt corrosie tussen het fuseehuis en de daarin geschroefde naaf. Tot mijn verbazing is bij de S80 het fuseehuis van aluminium(!) Wat dan weer bijdraagt aan goede wegligging en comfort (lagere onafgeveerde massa).
Aangezien de naaf van gietijzer is, beginnen de 2 metaalsoorten gegarandeerd op elkaar in te werken (lees: te verroesten) na 16 jaar.
Als gevolg hiervan zit de naaf niet meer 100% in lijn met de rijrichting, en de remschijf ook niet.
Waarom was deze slingering dan niet waarneembaar met de oude remschijven? Dit komt doordat de remschijf als het ware tegengesteld aan de slingering in versleten was, als gevolg van de centrifugaalkrachten die aandrijfas, remschijf en wiel tijdens het rijden samen teweeg brengen. In de loop der jaren/kilometers wordt dit effect steeds groter, en blijft onopgemerkt tot iemand nieuwe remschijven monteert of bij onderhoud bijvoorbeeld een remschijf verdraaid ten opzichte van de naaf.
Je zou alles maar gedemonteerd hebben voor onderhoud aan een ander deel van de wielophanging, en de remschijven in een iets andere positie terugplaatsen…